Babská zábava s pochovávaním basy už tradične ukončila obdobie fašiangov

Tento rok sa u nás opäť konala tradičná babská zábava, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou fašiangov. Okrem pochovávania basy a tomboly poskytla návštevníkom príležitosť zatancovať si s hudobnou skupinou Remix.

Tradícia babskej zábavy siaha až do 60. rokov minulého storočia, keď ju prvýkrát odštartovalo televízne vysielanie Koleso šťastia v Ivanke pri Dunaji. Odvtedy sa táto udalosť rozšírila do blízkych miest a obcí, vrátane Slovenského Grobu, kde si našla trvalé miesto v srdciach ľudí.

Prečo je nazvaná „babská“? Je to preto, lebo do tanca vítajú ženy a sú aj hlavnými organizátorkami. Táto zábava prichádza práve v čase fašiangov, keď je atmosféra plná veselosti a karnevalovej nálady. Je to čas na netradičné veci a oddych od každodenných starostí pred nástupom 40-dňového pôstu.

V priebehu rokov sa táto udalosť stala stálicou kalendára miestnych udalostí. Dnes sa koná vždy v utorok pred Popolcovou stredou a organizuje ju miestna Matica slovenská Slovenský Grob. Okrem tradičného pochovávania basy, ktoré sa každý rok vyznačuje originálnym a zábavným programom, je súčasťou aj tombola a tanečná hudba od obľúbenej skupiny Remix.

Tento rok opäť nechýbala hojná účasť miestnych obyvateľov, dokonca aj tých najmenších, čo len potvrdzuje dôležitosť a atraktivitu tejto udalosti. Hlavnou cenou bol moderný bicykel, ktorý si odniesla šťastná víťazka a párkrát sa na ňom i na parkete povozila. Zábava pokračovala do polnoci, kedy bola ukončená tradičným pochovávaním basy.

Ďakujeme všetkým organizátorom, sponzorom tomboly a zúčastneným za skvelú zábavu.

Už teraz sa tešíme na ďalší rok.